ΟΡΧΙΔΕΑ.

-Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω την ορχιδέα;
Οι ανάγκες τους είναι κοινές στα περισσότερα είδη.  Ανάλογα με τη θερμοκρασία και το μίγμα της γλάστρας  , οι ορχιδέες πρέπει να ποτίζονται μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζονται κάθε 4-5 ημέρες.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε: πολύ ζέστη πολύ νερό , λίγη ζέστη λίγο νερό, ώστε να υπάρχει συνεχώς λίγη υγρασία στις ρίζες τους.
Εάν έχετε μείγμα βρύων (sphagnum moss) πρέπει να ποτίζονται κάθε 7 με 10 ημέρες.
Καλό είναι να ποτίζονται νωρίς το πρωί έτσι ώστε να στεγνώνει το φύλλωμα τους μέχρι το βράδυ.

-Τι συνθήκες φωτισμού χρειάζονται οι ορχιδέες;

Όλες οι ορχιδέες χρειάζονται χαμηλό έως μέτριο φωτισμό
-Τι θερμοκρασία χρειάζονται οι ορχιδέες;
Μέτρια θερμοκρασία, 18-24°C την ημέρα και 12-18°C τη νύχτα. Η θερμοκρασία μπορεί και θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ανθοφορία της ορχιδέας. Ο αερισμός του χώρου είναι εξίσου σημαντικός.
-Χρειάζονται αερισμό οι ορχιδέες;
Οι ορχιδέες χρειάζονται φρέσκο αέρα. Οπότε και  φροντίζουμε για τη συχνή ανανέωση του αέρα του δωματίου όπου βρίσκεται. Όπως και στα περισσότερα φυτά, αποφεύγουμε τυχόν ρεύματα, είτε ψυχρά από παράθυρο είτε θερμά και ξηρά από κάποιο κλιματιστικό.
-Σε τι ποσοστό  πρέπει να κυμαίνεται η υγρασία χώρου;
Η υγρασία του χώρου που φιλοξενεί την ορχιδέα θα πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό 40-50%. Μια εύκολη λύση είναι να απλώσουμε, μεσα σε πιατακια γλαστρας, ένα στρώμα από διογκωμένη άργιλο (lecca), το οποίο διατηρούμε πάντοτε υγρό. Η εξάτμιση του νερού δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα για το φυτό.
Επισης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υδρονεφωση –είναι οι μεγάλοι ανεμιστήρες που ψεκάζουν νερό στις καφετέριες και προέρχονται απευθείας από τα θερμοκήπια.
-Πολλαπλασιασμός ορχιδέας
Οι περισσότερες ορχιδέες πολλαπλασιάζονται με σπόρο. Όμως χρειάζονται τέσσερα έως έξι χρόνια από τη σπορά για να φτάσουν στο στάδιο της άνθησης.
Μια πιο εύκολη λύση είναι ο πολλαπλάσιος με διαίρεση και μεταφύτευση

-Πόσο συχνά πρέπει να λιπαίνω τις ορχιδέες;
Τακτικά.
Εάν δεν βρείτε ειδικευμένο λίπασμα χρησιμοποιήστε 30-10-10 την περίοδο ανάπτυξης και 20-20-20 τον υπόλοιπο χρόνο κάθε τρίτο πότισμα σε αναλογία 1 gr/lit. Η λίπανση να γίνεται αφού πρώτα το φυτό έχει ποτιστεί
-Τι είδος χώματος χρειάζομαι για να καλλιεργήσω ορχιδέες;
Κανένα.
Οι ορχιδέες είναι επίφυτα. Χρειάζονται ένα μίγμα από φύλλα δένδρων και βρύα. Μπορείτε να χρησιμοποιείται κομμάτια φλοιού ελάτης (wood chips) που χωρίζονται σε – χοντρό , μέτριο και ψιλό μίγμα. Για τις γεωφυτες ορχιδέες κατάλληλο είναι το New Zealand sphagnum moss. Εάν δεν το βρείτε σε Garden Center μπορείτε να πάτε σε Pet Shop. Το μίγμα  πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρει πολύ καλή αποστράγγιση και αερισμό του ριζικού συστήματος.
-Τι χρώματος γλάστρα;
Σημασία μεγάλη έχει η γλάστρα να επιτρέπει στο ηλιακό φως να περάσει. Γαλακτώδες είναι το συνηθισμένο.
-Πότε χρειάζονται  μεταφύτευση
Ιδανικά, αμέσως μετά την ανθοφορία τους. Συνήθως όμως μεταφυτεύονται κάθε 1 η 2 χρόνια. Εάν δούμε ότι το μίγμα ενός φυτού  έχει αποσυντεθεί τότε επιβάλετε αμέσως μεταφύτευση. Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα στο ριζικό σύστημα σαν συνέπεια της κατακράτησης μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού και έλλειψης αερισμού.
Επισης θα πρέπει να μεταφυτεύουμε, όταν η καινούρια βλάστηση βγαίνει έξω από τη γλάστρα, στο στάδιο της ανάπτυξης, συνήθως την περίοδο που δημιουργεί νέες ρίζες.
Εάν το μιγμα μας ειναι λεπτο τοτε πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε χρόνο. Εάν εχουμε μέτριο ή χοντρό, πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε δυο χρόνια.

quote.... Φυτά Εσωτερκού χώρου .... unquote

 

ΓΕΝΙΚΑ.


Στα αρχικά Μενού υπάρχουν λεπτομέριες που αναφέρονται τα χαρακτηριστικά, οι ιδιότητες, αλλά και η φροντίδα που απαιτούν τα πιο δημοφιλή φυτά υγείας στην ελληνική αγορά, ώστε να επιλέξετε εκείνα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Arxaios.net